Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012

Ο Άγιος Μόδεστος

Άγιος Μόδεστος Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων


Στα λατινικά το modestus σημαίνει σεμνός άνθρωπος. Σύμφωνα με την ιστορία σχετικά με τον Άγιο, που μοιάζει αρκετά με την ιστορία του Ιωσήφ της Παλαιάς Διαθήκης, έμεινε ορφανός σε μικρή ηλικία και στα χρόνια των διωγμών, έφυγε από τη Ρώμη και ήρθε στην Αθήνα, ακολουθώντας έναν έμπορο. Τα παιδιά του εμπόρου όμως, τον πήραν στην Αίγυπτο και τον πούλησαν ως δούλο, αλλά με τα θαύματα που πραγματοποιούσε, ο χριστιανός Μόδεστος ελευθερώθηκε και κατέφυγε στο Σινά. Έγινε Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων και κατά τη διάρκεια της δράσης του (38 χρόνια), ανέστησε πολλά ζώα, γι’αυτό και συνδέθηκε μαζί τους.

Τιμάται από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, μιας και τον θεωρούν προστάτη τους.
Ανήμερα στη Λήμνο, όπου υπάρχει και εκκλησάκι του Αγίου, πάνε κόλλυβα οι γεωργοί στην εκκλησία και τα δίνουν στα βόδια, μαζί με αγιασμό. Εξάλλου, το όνομά του παραπέμπει στη λέξη «μόδι», που είναι μέτρο χωρητικότητας για τα σιτηρά. (Συνηθισμένη ευχή στον καλλιεργητή είναι: «Χίλια μόδια!»).
Σύμφωνα με την παράδοση, κάθε χρόνο, στη γιορτή του Αγίου, ένας πρωτοζευγάς του τόπου, ετοίμαζε ζεστούς λουκουμάδες και τους μοίραζε στη γειτονιά και στα καφενεία.

Στη Νάξο, υπάρχει ένας θρύλος, σύμφωνα με τον οποίο, όταν τα βόδια ήταν άγρια και δεν μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν στις γεωργικές εργασίες τους οι κάτοικοι, φώναξαν τον Άγιο Μόδεστο, ο οποίος μόλις τα σταύρωσε, έγιναν ήμερα και έτσι οι άνθρωποι μπόρεσαν να κάνουν τις δουλειές τους.

Στη Μακεδονία και την Θράκη, πηγαίνουν άρτους στην εκκλησία και έδιναν και στα ζώα τους μετά να φάνε.

Στα Τελώνια Λέσβου, παίρνουν τον αγιασμό και ραντίζουν τα χωράφια, ώστε να μην πλησιάζουν ακρίδες σε αυτό.

Στην Κύπρο, τον θεωρούν προστάτη των ζώων, γι’αυτό και δίνουν στα ζώα τους να φάνε κόλλυβα, για να γλιτώσουν τις αρρώστιες και να δίνουν περισσότερο γάλα.

Στην Κρήτη, τηρούν αυστηρά την αργία του και δεν κουράζουν τα ζώα τη μέρα εκείνη, για να μην θυμώσει ο Άγιος. Αυτή η παράδοση πηγάζει και από την εξής ιστορία: Το 1930, στο χωριό Αχλαδέ, κάποιος όργωνε την ημέρα της γιορτής του Αγίου Μόδεστου σε μια πλαγιά. Ξαφνικά, ξεκόλλησε η κορυφή ενός βράχου και άρχισε να κατρακυλά προς το μέρος του ανθρώπου. Την τελευταία στιγμή, ο βράχος πέρασε από πάνω του και από το μέρος που ήταν τα βόδια του και έπεσε ακριβώς πίσω από το αλέτρι. Ο γεωργός φοβήθηκε, σταμάτησε το όργωμα και άφησε τα ζώα ελεύθερα να βοσκήσουν. Το βράδυ που γύρισε στο χωριό, είπε σε όλους τι του συνέβη και το θεώρησαν σημάδι του Αγίου. Από τότε, γίνονται αρτοκλασίες στη γιορτή του.
ΠΗΓΕΣ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
  1. Γεώργιος Α. Μέγας: «Ελληνικές γιορτές και έθιμα της λαϊκής λατρείας», Εκδ. Εστία, 2001
  2. Δημήτριος Σ. Λουκάτος; «Συμπληρωματικά του Χειμώνα και της Άνοιξης», Εκδ. Φιλιππότης, 1985
  3. Στέφανος Δ. Ημέλλου: «Ο Άγιος Μόδεστος εν Νάξω», Επετηρίς Εταιρ. Κυκλαδικών Μελετών, τομ. 4, 1965 (σ. 377-379)
  4. Maria Paraskevopoulou: «Recherches sur les Fetes religieuses pop. De Chipre», Nicosia 1978, p. 123

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου