Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012

Ο Άγιος Ελευθέριος

  st-eleftheriosΓεννήθηκε τον 1ο μ.Χ. αιώνα και έγινε από νωρίς κληρικός. Βασανίστηκε και σφάχτηκε μαζί με την μητέρα του, την ώρα που είχε αγκαλιάσει το πτώμα του.
Θεωρείται προστάτης στην κάθε έννοια «ελευθερίας». Τον τιμούν και οι γυναίκες γιατί «δίνει καλή λευτεριά» στις έγκυες, ευτοκία.

Πολλά Μαιευτικά Ιδρύματα και Κλινικές, χρησιμοποιούν το όνομα του Αγίου Ελευθέριου στον τίτλο τους.

Το 1923, χτίστηκε στην Καμάρα Χάλκης, το μοναστήρι «Άγιος Ελευθέριος», το οποίο χρηματοδοτήθηκε για την αποπεράτοσή του, από τους Χαλκίτες που ξενιτεύτηκαν στην Αίγυπτο, θέλοντας με έμμεσο τρόπο να δηλώσουν την επιθυμία τους να ελευθερωθεί το νησί τους και όλη η Δωδεκάνησος από τους Ιταλούς.

Υπάρχει η πεποίθηση ότι αντικατέστησε την αρχαία θεότητα Ειλείθυια, καθώς οι έγκυες, από τους αρχαίους χρόνους, χρησιμοποιούσαν τη λέξη «ελευθέρια» για να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους στον θεό. (σ.342)

Η ημέρα της γιορτής του θεωρείται αργία και τότε πηγαίνουν οι έγκυες και τον παρακαλούν να έχουν μια εύκολη εγκυμοσύνη.
Για να «εξασφαλίσουν» την καλή έκβαση της γέννας, φορούν την ζώνη του παπά, τη στιγμή που αυτός διαβάζει μια ευχή.
Ένας άλλος (πιο τολμηρός) τρόπος για να ξεπεραστούν οι πόνοι του τοκετού, είναι να φορέσει η έγκυος την ζώνη του ανθρώπου, ο οποίος κατάφερε να ελευθερώσει έναν βάτραχο από το στόμα φιδιού, καθώς έτσι θεωρείται ότι «ελευθερώνεται» και η γυναίκα από τους πόνους, όπως ο βάτραχος από το στόμα του φιδιού.

Σε περίπτωση που υπάρξει κάποια δυσκολία κατά τη διάρκεια του τοκετού, οι γυναίκες στην Κύπρο, παρακαλούν τον Άγιο, λέγοντας
«Άι-Λευτέρη μου, και ‘πολευτέρωσέ με!»

Σε άλλη περίπτωση, για να επισπευσθεί ο τοκετός, οι γυναίκες παίρνουν λίγο κερί από την εκκλησία και το πηγαίνουν στο σπίτι να το ανάψουν, ώστε να τις βοηθήσει να τελειώσουν με τον τοκετό νωρίτερα, λέγοντας:
«Άι-Λευτέρη μου, χαρίζω σου τόσον!».

Στην Κρήτη, επικαλούνταν τον Άγιο, λέγοντας το δίστιχο:
«Άγιε-Λευτέρη, λευτέρωσέ το
κι Άγιε-Φανούρη, φανέρωσέ το!»


Στη Λέσβο, οι ετοιμόγεννες τάζουν άρτους στη γιορτή του και το ίδιο κάνουν και οι μαμμές για να μην έχουν δυσκολίες στις γέννες. Στην Κόρινθο, οι ετοιμόγεννες ζητούν από την εκκλησία την εικόνα του Αγίου, να την έχουν σπίτι τους την ώρα της γέννας.

Το παιδί που γεννιέται ύστερα από δύσκολη γέννα, οι μητέρες τους το ονομάζουν Λευτέρη, σαν αφιέρωμα για την μετέπειτα υγεία τους.
ΠΗΓΕΣ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  1. Γεώργιος Α. Μέγας: «Ελληνικές γιορτές και έθιμα της λαϊκής λατρείας», Εκδ. «Εστία», 2001
  2. Δημήτριος Σ. Λουκάτος: «Συμπληρωματικά του Χειμώνα και της Άνοιξης», Εκδ. Φιλιππότη, 1985
  3. Αθανάσιος Χ. Μπούτουρας: «Προλήψεις του ελληνικού λαού και ερμηνεία αυτών», Εκδ. «Ελευθερουδάκης» Α.Ε., 1931
  4. Κωνσταντίνος Κ. Ηλιάδης: «Η Χάλκη της Δωδεκανήσου. Ιστορία-Λαογραφία-Ήθη και έθιμα», 1950

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου