Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012

Άγιος Νεκτάριος
Είναι ο προστάτης της Αίγινας.
Θεωρείται και θαυματουργός διότι όπως λέγεται από τις λαϊκές παραδόσεις, πραγματοποίησε θαύματα ενώ βρισκόταν ακόμα εν ζωή.

Ο Άγιος του αιώνα μας, όπως τον έχει αποκαλέσει ο λογοτέχνης Σώτος Χονδρόπουλος, γεννήθηκε το 1846 στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης. 
 Ήταν δημοδιδάσκαλος στο Λιθί της Χίου, διάκονος και πρεσβύτερος, μητροπολίτης Πενταπόλεως του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ιεροκήρυκας στην Εύβοια και στην Φθιώτιδα, σχολάρχης της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής.
Μόνασε και έζησε στην Μονή της Αγίας Τριάδας. Έφυγε από την ζωή το 1920.

Η μνήμη του εορτάζεται στις 9 Νοεμβρίου και η ανακομιδή των αγίων του λειψάνων στις 3 Σεπτεμβρίου. Από τότε, ο τάφος του ανοίχτηκε πολλές φορές τα επόμενα 20 χρόνια και το σώμα του δεν είχε αλλοιωθεί.
Το τίμιο λείψανο του Αγίου ευωδίαζε και ευώδες μύρον έκβλυζε από το πρόσωπό του.
Στις 20 Απριλίου του 1961 έγινε η επίσημη Αγιοποίηση του, αφού ούτως ή άλλως ο λαός τον τιμούσε ήδη ως μεγάλο Άγιο.
Είχε συγγράψει από νεαρή ηλικία θεολογικές μελέτες,δογματικά, ηθικά, κατηχητικά, διδακτικά και ποιητικά έργα. Μόνο για την Παναγία αφιέρωσε 5000 στίχους στην ποιητική του συλλογή "Θεοτοκάριον".

Στο ναό της Αγίας Τριάδος την παραμονή της γιορτής του Αγίου (ανήμερα της γιορτής των Ταξιαρχών, στις 8 Νοεμβρίου), γίνεται αγρυπνία. Στη συνέχεια, μετά την αρχιερατική λειτουργία γίνεται λιτάνευση της εικόνας του Αγίου από το μοναστήρι έως τη Μητρόπολη της Αίγινας, τον Ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο δρόμος είναι στρωμένος με βάγια, δάφνες και ροδοπέταλα.

Οι Αιγινήτες θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, δίδουν στα πλοιάρια και στα καΐκια τους το όνομα του Αγίου, αντί για το όνομα «Αϊ-Νικόλας».

Θεωρείται προστάτης των ατέκνων και των παραλυτικών.
Στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας αυτή τη μέρα συρρέει πλήθος πιστών από όλα τα μέρη του πλανήτη, για να προσκυνήσει τον τάφο του Αγίου και να ζητήσει τη βοήθειά του για τα προβλήματα που τους απασχολούν.

ΠΗΓΕΣ:

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

1. (Επιμ.) Αχιλλεύς Χαλδαιάκης: «Άγιος Νεκτάριος ο πνευματικός, ο μοναστικός, ο εκκλησιαστικός ηγέτης. Πρακτικά Διορθόδοξου θεολογικού επιστημονικού συνεδρίου επί τη εκαντονπεντηκονταετηρίδι (1846-1996) από της γεννήσεως του Αγίου Νεκταρίου (Αίγινα 21-23 Οκτωβρίου 1996)», Εκδ. Ιερά Μητρόπολις Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας, Ιερά Μονή Αγ. Τριάδος (Αγ. Νεκταρίου) Αιγίνης, 2000.

2. Ιωάννης Επ. Μάντζαρης: «Αιγινητών ήθη και έθιμα. Λαογραφική μελέτη», Εκδ. Επιμ. Γεώργιος Α. Κουγιουμτζής, 2001.


ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ:

1. http://dim-karat.ilei.sch.gr

2. http://imga.gr  Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου