Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2015

Η σύναξις των Αρχιστράτηγων Μιχαήλ, Γαβριήλ, Ραφαήλ και των λοιπών ασωμάτων Δυνάμεων

Στη μνήμη των αποστόλων και του έργου που επιτελούν οι άγγελοι, η εκκλησία μας όρισε τη γιορτή της 8ης Νοεμβρίου.

 aggeloi.jpgΟ αριθμός των Αγγέλων είναι πολύ μεγάλος και διαιρούνται σε 9 τάξεις ή τάγματα, τα οποία είναι τα εξής: Σεραφείμ, Χερουβίμ, Θρόνοι, Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσίες, Αρχές, Αρχάγγελοι, Άγγελοι.

Γνωστότεροι από αυτούς είναι οι Αρχιστράτηγοι Αρχάγγελοι, Γαβριήλ και Μιχαήλ. Τους αποκαλούμε Ταξιάρχες και ηγούνται των αγγελικών δυνάμεων.

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ εκτελεί το θέλημα του Θεού σε ότι έχει σχέση με την ενανθρώπηση του Κυρίου ("άνθρωπος Θεού").

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι επικεφαλής των αγγέλων, πολεμά το διάβολο, είναι εκτελεστής των διαταγών του Θεού ("δύναμις Θεού") και μεταφέρει τις ψυχές στον ουρανό (έχει και τον χαρακτηρισμό "Χάρος"). Λέγεται και "Κουρκουνιώτης" γιατί κουρκουνά (κουρκουνώ σημαίνει χτυπώ) την πόρτα και ζητά την ψυχή, γι'αυτό και λένε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας: «Σήμερα μην κοιτάζεις δουλειές. Ο Μιχαήλ Άγγελος σε γράφει στο χαρτί του και παίρνει την ψυχή σου».

 Για τον Αρχάγγελο Μιχαήλ συγκεκριμένα, υπάρχει ο θρύλος ότι μια φορά που πήγε να πάρει την ψυχή μιας άρρωστης μάνας, άκουσε τα κλάματα των παιδιών της και τα λυπήθηκε. Ο Θεός τον ξανάστειλε αλλά και πάλι δεν έκανε τίποτα. Τότε, ο Θεός, τον χτύπησε στ’αυτιά επειδή παραβίασε την εντολή Του, με αποτέλεσμα ο Μιχαήλ να χάσει την ακοή του. Κι από τότε δεν λυπάται κανένα γιατί δεν ακούει τα κλάματα και τους θρήνους.
 
Είναι ο πολιούχος της Σύμης. Τον θεωρούν προστάτη των ναυτικών και των σφουγγαράδων. και προς τιμήν του γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι, γι’αυτό και συνηθίζουν να λένε οι κάτοικοι του νησιού: «Επήα στην Κρεμαστή, επήα και στην Πάτμο, καλό μ’Παερμιωτάκι μου, και πώς να σε ξεχάσω». Το μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ βρίσκεται στον κόλπο του Πανορμίτη.
Σύμφωνα με την παράδοση, αν ρίξει κάποιος ένα μπουκάλι στην θάλασσα, όπου έχει βάλει μέσα ένα κερί, χρήματα και ένα χαρτί με τα ονόματα ζώντων και τεθνεώτων για να διαβαστούν στο μοναστήρι, τότε τα θαλάσσια ρεύματα ή τα περαστικά καράβια θα το παρασύρουν μέχρι τον Πανορμίτη.

Στη Λέσβο, στο Μανταμάδος, σύμφωνα με την παράδοση, ο άι-Στράτηγος Μιχαήλ συμπολεμεί με τους Έλληνες εναντίον των Τούρκων, γι'αυτό και οι Λέσβιοι του χρωστούν την απελευθέρωσή τους το 1912, την ημέρα της γιορτής του και διοργανώνουν πανηγύρι προς τιμήν του.
Εκεί, στο μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, φυλάσσεται μια ανάγλυφη εικόνα του Αρχαγγέλου, η οποία έχει πλαστεί από λάσπη, που έγινε από χώμα και από το αίμα των μοναχών μαρτύρων, οι οποίοι σφαγιάστηκαν στην περιοχή κατά την τουρκοκρατία. Τον Αρχάγγελο έπλασε ο μοναδικός μοναχός που επέζησε από τη σφαγή. Είναι από τα μεγαλύτερα πανελλήνια προσκυνήματα που διαρκώς θαυματουργεί.
Στον Πόντο, συνήθιζαν να πηγαίνουν τα παιδιά ανήμερα στην εκκλησία και να δένουν τον λαιμό τους με το παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης, για να μην αρρωστήσουν και έχουν πονόλαιμο.

 Την ημέρα αυτή, επίσης, συνηθίζεται να σφάζουν πετεινό (κυρίως, αλλά και αρνιά και μοσχάρια), γιατί υπάρχει η πεποίθηση ότι με αυτόν τον τρόπο βοηθούν τον Αρχάγγελο να παίρνει πιο εύκολα τις ψυχές.
Οι γυναίκες που είναι μεγάλες σε ηλικία, συνηθίζουν να νηστεύουν αυτή τη μέρα, γιατί πιστεύουν ότι έτσι θα τους πάρει πιο εύκολα την ψυχή.
  
Ακόμη, ένα άλλο έθιμο, είναι να μην αφήνουν τα παπούτσια τους έξω από το σπίτι, για να μην τα δει ο Άρχάγγελος Μιχαήλ και τους θυμηθεί για να σημειώσει τα ονόματά τους στη λίστα όσων θέλει να πάρει από την ζωή.

Τέλος, πλήθος από αφιερώματα γίνεται στις άγιες εικόνες των Ταξιαρχών, στους οποίους αποδίδονται και θεραπευτικές ιδιότητες.ΠΗΓΕΣ:

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
 
  1. Γεώργιος Ν. Αικατερινίδης: "Νεοελληνικές αιματηρές θυσίες. Λειτουργία-Μορφολογία-Τυπολογία", 1979
  2. Βασίλης Λαμνάτος: «Οι μήνες στην αγροτική και ποιμενική ζωή του λαού μας», Εκδ. «Δωδώνη», 1987
  3.   Δημ. Σ. Λουκάτος: "Τα φθινοπωρινά", Εκδ. Φιλιππότη, 1982
  4.  Γ. Α. Μέγας: «Ζητήματα Ελληνικής λαογραφίας», Εκδ. Ακαδημία Αθηνών, 1975
  5.  Γιώργος Πίττας: «Πανηγύρια στο Αιγαίο», Εκδ. Κοιλάδα Λευκών Α.Ε., 2011

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ:

 http://users.sch.gr