Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012

Οι Άγιοι Ακίνδυνοι 

(Ακίνδυνος, Πηγάσιος, Αφθόνιος, Ελπιδοφόρος, Ανεμπόδιστος)


[Akindinos_Afthonios_Pigasios_Elpidoforos_anempodistos.jpg]


Ήταν αξιωματούχοι του Πέρση βασιλιά Σαπώρ του Β'. Θυσίασαν την ίδια τους την ζωή για την αγάπη του Χριστού. Συνελήφθησαν και βασανίστηκαν σκληρά. Έπειτα τους έριξαν στην φωτιά, αλλά οι προσευχές και οι δεήσεις τους στον Θεό, εισακούστηκαν και η φωτιά έσβησε.

Όμως, αν και αναβλήθηκε για λίγο η τιμωρία τους, τελικά αποκεφαλίστηκαν στις 2 Νοεμβρίου του 330 μ.Χ. οι τρεις άγιοι (Ακίνδυνος, Πηγάσιος, Ανεμπόδιστος), οι οποίοι δοξάζονται μαζί με τους συναθλητές Αφθόνιο και Ελπιδοφόρο, που πήραν δύναμη από την θυσία τους και έμειναν ακλόνητοι στην πίστη τους, ενώ υπέστησαν και οι ίδιοι μαρτυρικό θάνατο.

Στη Μυτιλήνη σφάζουν έναν ταύρο προς τιμήν τους, με το σκεπτικό ότι "το μικρό βουδέλι, όπου πάει είναι ελεύθερο να βόσκει και όποιος το προφτάνει, το ταϊζει, γιατί έχει το όνομα των Αγίων Ακινδύνων".

ΠΗΓΕΣ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
 • http://gerontes.wordpress.com
 • www.eortologio.gr
 •  http://dim-karat.ilei.sch.gr

1 σχόλιο:

 1. I love folklore. Thank you for following my blog and I look forward to seeing what interesting posts you have on yours. Since I love anything about Greece I'd love to read any posts about your culture and history. The birth place of the Greek Gods, who I love to read about!
  Jeannette
  www.walkingonbookshelves.blogspot.com

  I don't see anywhere for me to follow using GFC in case you want to add that widget. I'll follow you google+

  ΑπάντησηΔιαγραφή