Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012

Ο ΆΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

 
"Αϊ-Μηνάς το μήνυσε κι ο Φίλιππος το καρτερεί"  (το χιόνι)


Ήταν αξιωματικός στο ρωμαϊκό στρατό, κρυπτοχριστιανός. Με τους διωγμούς αποσύρθηκε ν'ασκητεύσει, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα διακύρηττε πάλι την χριστιανική πίστη του. Το 300 μ.Χ. βρήκε μαρτυρικό θάνατο.

Είναι ο πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης.

  Μάλιστα, υπάρχει ο θρύλος ότι ο Άγιος, κατεβαίνει το βράδυ από το εικόνισμά του και περιδιαβαίνει  ανάμεσα στα σπίτια και παρακαλάει τον θεό να έχει καλά τους κατοίκους. Γι'αυτό και λένε: "ώστε να στέκουν τα βουνά κι άϊ-Μηνάς στη Χώρα, ωστοτεσάς θα σ'αγαπώ, κι ας μη σε πάρω κιόλα!". Τις δράσεις του Αγίου Μηνά περιγράφει και ο Καζαντζάκης στο έργο του "Καπετάν Μιχάλης". 

Η γιορτή του Αγίου συνδέεται με την έναρξη του χειμώνα γι’αυτό και λένε:
«Αϊ-Μηνάς εμήνυσε του πάππου του χειμώνα:
Έρχομαι ή δεν έρχομαι και τ’Αϊ-Φιλίππου αυτού είμαι»

Μια άλλη ιδιότητα του Αγίου, εκτός από το ότι «μηνάει» (μηνώ σημαίνει φανερώνω), είναι ότι φανερώνει και τα χαμένα αντικείμενα.
Τον επικαλούνται οι κτηνοτρόφοι για να βρουν τα χαμένα πρόβατά τους και να τα προφυλάξουν από το λύκο. Εκείνη τη μέρα, δεν ανοίγουν τον σουγιά τους, για να μην ανοίξει ο λύκος το στόμα του.

Οι γυναίκες δεν χρησιμοποιούν το ψαλίδι για οκτώ μέρες μετά τη γιορτή και το δένουν με κλωστή για να είναι και το στόμα του λύκου κλειστό.
Ακόμη, συνηθίζουν να παίρνουν ένα κομμάτι ύφασμα και βελόνα με κλωστή και να ράβουν λέγοντας: "ράβω της ..... το στόμα", ώστε να σταματήσει η γλωσσοφαγιά.

Σε κάποια νησιά, η γιορτή του Αγίου Μηνά θεωρείται ορόσημο για τα νέα κρασιά (ο μούστος μέχρι τότε έχει σαραντίσει), οπότε τα ανοίγουν και έτσι, χαίρονται τις τελευταίες μέρες καλοκαιρίας.ΠΗΓΕΣ:

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


Γεώργιος Δ. Καρβέλας: "Θησαυροί του λαϊκού μας πολιτισμού", 1981

Άλκης Κυριακίδης-Νέστορας: "Οι δώδεκα μήνες. Τα λαογραφικά", Εκδ. Μάλλιαρης-Παιδεία, 1986

Δημήτριος Σ. Λουκάτος: "Τα φθινοπωρινά", Εκδ. Φιλιππότης, 1982

Γεώργιος Α. Μέγας: "Ζητήματα Ελληνικής λαογραφίας", 1975

Κώστας Ρωμαίος: "Το αθάνατο νερό", 1973

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου