Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012

Οι Άγιοι Ανάργυροιanargyroi
Τα αδέρφια Κοσμάς και Δαμιανός κατάγονται από τη Μικρά Ασία. Είναι προστάτες του Υγειονομικού Σώματος (ως ιατροί, χειρουργοί και φαρμακοποιοί) και γιορτάζουν την 1η Νοεμβρίου.

Ήταν γιατροί, οι οποίοι προσέφεραν αμισθί τις υπηρεσίες τους, γι'αυτό επονομάστηκαν "Ανάργυροι" (δεν έπαιρναν αργύρια ως αμοιβή).

Σε διάφορες περιοχές την ημέρα αυτή, γίνονται ραντίσματα με αγιασμό και καπνίσματα με άνθη από τον Επιτάφιο, ή από φύλλα ελιάς από την Κυριακή των Βαϊων.

Επίσης διοργανώνονται πανηγύρια. Το πιο γνωστό πανηγύρι γίνεται στην Λήμνο.

Παράλληλα, προς τιμήν τους, γίνονται και θυσίες ζώων.
Προσφέρονται, ως τάματα, ζώα (βόδια, γίδια, πρόβατα) στην εκκλησία, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων (π.χ. λαχειοφόρος αγορά) για την κάλυψη των αναγκών της, ή προσφέρονται μαγειρεμένα στους πανηγυριστές.

Παλιά, υπήρχε η πεποίθηση ότι αν κάποιος αθετήσει την υπόσχεσή του να θυσιάσει τη μοσκίδα του (μικρή αγελάδα) στους Αγίους Αναργύρους, αυτή φεύγει από το κοπάδι την παραμονή και πηγαίνει μόνη της στην εκκλησία για να την θυσιάσουν.Χρόνια Πολλά σε όσους γιορτάζουν!

ΠΗΓΕΣ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  1. Γεώργιος Ν. Αικατερινίδης: Νεοελληνικές αιματηρές θυσίες, Λειτουργία-Μορφολογία-Τυπολογία, Διδακτορική διατριβή, 1979
  2. Γεώργιος Α. Μέγας: Ζητήματα Ελληνικής λαογραφίας, 1975

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ:

  1. http://el.wikipedia.org
  2. http://www.typos.com.cy
  3. htttp://dim-karat.ilei.sch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου